Servicii
Terapia cuplului și a familiei

"Nu iubirea păstrează doi oameni împreună, ci calitatea relației lor. Nu este suficient să iubești, este necesar ca această iubire să fie primită, acceptată și chiar amplificată de către celălalt. Am fost creați pentru a fi una cu Creatorul și sunt convinsă că potențialul nostru ca ființe umane este departe de închipuirile noastre. Am cunoscut strălucirea și măreția vieții, prin cele două coordonate, pacea și iubirea, într-un grafic care se numește fericire!"

Ce este terapia cuplului și a familiei?

Indicată pentru îmbunătățirea relației dintre parteneri și pentru reducerea conflictelor, terapia de cuplu este un proces terapeutic prin care se urmărește ca cei doi să se înțeleagă pe sine, pe celălalt, pe sine în relație cu celălalt dar și în relație cu copiii. Psihoterapia de cuplu se bazează pe același concept ca și psihoterapia individuală. Cuplurile se pot confrunta cu situații de criză, în care predomină neînțelegerile, conflictele, tensiunile. În astfel de situații prezența unui psihoterapeut are rolul de a-i ajuta pe parteneri să regăsească drumul spre împreună. Psihoterapeutul are rolul de a stabili, alături de cuplu, obiectivele ce urmăresc schimbarea individuală prin raportarea la partener, și va păstra de-a lungul întâlnirilor o atitudine imparțială și nonjudicativă.

Când aveți nevoie de psihoterapie de cuplu?

Cei mai mulți dintre noi apelăm la serviciile unui psihoterapeut atunci când:

• simțim că ne confruntăm cu o perioadă de conflict, tensiune, nemulțumiri, furie sau tristețe cauzate de relaționarea în cuplu;
• relația de cuplu este deteriorată datorită schimbărilor de rol ce apar o dată cu venirea pe lume a copiilor;
• vedem în partener(ă) doar părintele copilului și mai puțin soțul/soția/iubitul/iubita, fapt care ne face să ne simțim mai puțin apreciați, înțeleși, doriți sau iubiți;
• vrem să facem ceva pentru a evitata un divorț/o separare sau pur și simplu pentru a ne îmbunătățiți comunicarea;
• ne aflăm în pragul separării sau al divorțului și ne este teamă să luăm această decizie sau căutăm o șansă de împăcare, fără a cauza suferință;
• când ne confruntăm cu o deteriorare a vieții afective și/sau sexuale sau dacă am aflat, după mulți ani de căsnicie, că unul dintre parteneri înșală.

În cadrul psihoterapiei de cuplu se urmăreşte:

• dezvoltarea capacităţii partenerilor de a-şi exprima şi comunica adecvat sentimentele;
• creşterea senzitivităţii şi a capacităţii de înţelegere faţă de sentimentele şi nevoile celuilalt;
• învăţarea de modalităţi non-agresive de comunicare şi de negociere a conflictelor;
• conştientizarea şi modelarea reciprocă a aşteptărilor de rol a celor doi.

Atunci când partenerii nu se simt confortabil să vorbească despre problemele lor în prezența celuilalt pot avea loc și ședințe de psihoterapie individuală tot cu scopul identificării problemei. Adesea se întâmplă ca problemele de cuplu să reiasă în parcursul individual terapeutic al unuia dintre parteneri și astfel să se dorească soluționarea lor prin invitarea celeilalte părți. Astfel, prin intermediul terapiei de cuplu se învață noi modalități de relaționare, dar și de comunicare interpersonală între parteneri.

Suportul unui psihoterapeut este recomandat atunci când nu vă mai regăsiți în relația pe care o aveți și căutați o schimbare pentru a nu lăsa problemele de viață să vă afecteze și să vă distrugă relația. Prima ședință de psihoterapie de cuplu are rolul de cunoaștere și îi invită pe ambii parteneri să își prezinte viziunea proprie asupra relației, a problemelor din cuplu, dar și a așteptărilor pe care fiecare le are de la psiholog.


Programează o ședință de psihoterapie de cuplu la numărul de telefon 0755 215 424 sau trimite-mi un mesaj la adresa dana_farm20@yahoo.com, pentru mai multe detalii despre acest proces.